Portretfotograaf

Portretfotograaf Oscar Timmers | overtuiging en werkwijze

 
Als portretfotograaf zie ik het als een absolute uitdaging om mijn modellen en betrokkenen niet alleen een goed gevoel te geven over het eindresultaat van mijn portretfotografie, de mooie foto’s, maar ook over de fotoshoot zelf. Ben ik naïef? Ik hoop het. Weet ik dan niet dat er knappe mensen zijn die altijd goed op een foto staan en mensen die… niet perfect zijn? Natuurlijk weet ik dat wel. Laat u niet gek maken door wat u ziet in de media en in films: niet alleen van modellen is een mooie portretfoto te maken, in tegendeel! Ik ben ervan overtuigd dat ik bij iedereen sprankeling, zelfbewustheid of zelfs glamour vind.

 

Hoe ga ik te werk als portretfotograaf?

 
Uiteraard heb ik zoals elke professional voor mijn portretfotografie een soort van gestandaardiseerde werkwijze. Een aanpak die ik hanteer wanneer ik een opdracht krijg voor het maken van een portret. Van het afstemmen van de opdracht naar voorbereiding, het zoeken naar een locatie, nadenken over styling en visagie, de fotoshoot, het selecteren, het nabewerken van de foto’s en tenslotte de levering.
 
Mijn concrete handelingen tijdens het fotograferen van iemand verschillen uiteraard per fotoshoot, maar twee belangrijke pijlers van portretfotografie zijn voor mij het zoeken en het toeval omarmen. Zoeken naar het kader of de compositie, zoeken naar contrasten, naar mooi licht en naar de juiste achtergrond. En het toeval zit in het onverwachte cadeau dat tot me kan komen als ik gewoon ergens ben, als ik met mensen praat, als ik eventjes niet meer zoek en het laat gebeuren. Het toeval is mijn vriend in de portretfotografie. Ik probeer er altijd voor open te staan, zelfs bij opdrachten met een strakke planning. De magische werking van het toeval zorgt ervoor dat veel portretten ook ontstaan tijdens reportagefotografie opdrachten. Ik ben dan ergens om reportagebeelden te maken en opeens…betrap ik mezelf erop dat ik een portret aan het schieten ben.
 
Hoewel totaal verschillend van elkaar, geven deze twee making of clipjes enig inzicht in hoe ik werk als portretfotograaf:

fotoshoot cricketers in Bangladesh

portretten en actiebeelden van top tafeltennissers bij TTV Hilversum. De resultaten van deze fotoshoot worden o.a. gebruikt op de site van TTV Hilversum.

 

De nabewerking bij portretfotografie

 
De tijd die ik in de nabewerking van een portretfoto steek, verschilt. In 10 – 15 minuten is een foto al snel fris en fruitig te krijgen, maar als ik mag, ga ik voor perfectie en ik besteed ik  2 – 3 uur aan de digitale nabewerking van een foto. Photoshoppen heeft in de volksmond een beetje een negatieve lading gekregen. Een foto is “teveel gephotoshopt”, hoor je dan. Ik snap waar de kritiek vandaan komt, maar ik vind het grotendeels onterecht. Digitale nabewerking is in de basis het afwerken van een foto tot eindproduct. Net zoals in de analoge tijd het werk in de donkere kamer een deel van het ambacht was van de portretfotograaf, is digitale nabewerking dat nu. Er zijn nu meer mogelijkheden qua retouche en het klopt dat sommige fotografen daarin doorslaan. Er zijn ook fotografen die vinden dat een foto niet mag worden geretoucheerd. Ik zit tussen deze uitersten in. Ik vind dat als ik oneffenheid wegpoets, ik mensen niet mooier maak dan ze al zijn. Niet iedereen kan voor een fotoshoot even naar de schoonheidsspecialiste of de kapper en visagie past niet altijd in het budget. Vanuit deze opstelling is de stap snel gemaakt naar het wegpoetsen van wallen, rimpels en overtollige kilo’s. Hierin ben ik echter terughoudend. Liever geef ik in de digitale nabewerking extra aandacht aan juist de sterke punten, zoals een karakteristieke oogopslag of een mooie lach. En tenslotte kijk ik naar de totale sfeer in de portretfoto. Ook hier geeft Photoshop oneindig veel nieuwe mogelijkheden. En ook hier is het voor mij de uitdaging om een sfeer te vinden die bij het beeld past, een sfeer die de portretfoto wat extra’s geeft, zonder over de top te gaan.
 
 

Geïnteresseerd in mijn portretfotografie?

 
Als u meer informatie wilt over hoe ik werk of een afspraak wilt maken, bel 06 247 49 274 of klik op de onderstaande button om het contact formulier in te vullen. Ik neem dan vrijblijvend contact met u op.

 

Ik wil meer informatie of een offerte op maat